Boker, niemiecka firma istniejąca od drugiej połowy XVII wieku, kiedy to tylko wykonywała narzędzia. Przygoda z nożami zaczęła się w 1867 roku, kiedy Heinrich Boker otworzył fabrykę w Solingen w Niemczech.

Firma bardzo dobrze znana na niemal całym świecie. Logo firmy, czyli drzewko, kojarzy się ze starymi scyzorykami (przede wszystkim dla mnie, gdyż sam posiadam kilka starych Bokerów), nożami bardziej "taktycznymi", nożami składanymi, czy nożami kuchennymi.

Boker Gnome to niewielki nożyk z serii Boker Plus, zaprojektowany przez Pana Jesper’a Voxnaes’a, którego styl jest dosyć charakterystyczny i który to współpracował z takimi producentami jak Spyderco, Helle, Viper.
Strona projektanta:
http://www.voxknives.com/about.htm

Zaczynamy od technikaliów:

  • Stal klingi: Sandvik 12C27
  • Długość ostrza: 46 mm
  • Długość całkowita: 97 mm
  • Okładziny: micarta
  • Waga noża: 42 g
  • Grubość klingi: ok 3,5 mm
  • Grubość rękojeści 11,5mm
  • Waga całego kompletu (wraz z łańcuszkiem): 72 g
 

Rękojeść to okładziny z micarty, pod którą są czerwone przekładki.
Dlaczego tak mi się podoba tak mały nożyk? A otóż dlatego, że jest bardzo wygodny w dłoni. Trzyma się go dosyć pewnie, dzięki sporemu podcięciu pod palec.
Odchudzono troszkę wagę noża dokładając dwa otwory.

prev next

Tak leży w dłoni:

prev next

Sama klinga jest dosyć charakterystyczna dla projektów Vox'a - linia krawędzi tnącej.
Dodatkowo mamy do dyspozycji - wysoki szlif i ładną satyne.
Krawędź tnąca nie jest wyciągnięta na całej długości w moim modelu, sporo zostało jeszcze przy progu miejsca, w którym można by było tą krawędź pociągnąć.

prev next

W komplecie pochewka i łańcuszek do noszenia na szyji.
U mnie po dłuższym używaniu, pochewka nie trzyma już tak solidnie, muszę to trochę poprawić, zanim nie zgubię tego noża.

prev next

Podsumowując - nożyk urzeka mnie wyglądem, jako mały pomocnik sprawdza się nieźle, mimo swojej wielkości. Jednak wielkość również powoduje, że jego zastosowanie jest bardzo ograniczone.
Dla mnie jest to alternatywa dla scyzoryka - utnie, podostrzy patyk, otworzy karton, ale w kuchnii czy terenie bezapelacyjnie lepiej używać czegoś innego.

Więcej zdjęć:

prev next